06-11-07

In memoriam: Robert Goulet (1933-2007)

image3400849

Met de dood van Robert Goulet is Broadway al weer een levende legende armer geworden. Goulet brak door als Lancelot Du Lac in de musical Camelot, met Richard Burton in de rol van Koning Arthur en Julie Andrews als Guenevere. In de documentaire ‘Broadway, The Golden Years’ blijkt uit uniek beeldmateriaal de vrees van Burton voor zijn jonge tegenspeler. Hoe kon hij tippen aan de hemelse stem van Goulet, vroeg de beroemde Shakespeare-vertolker zich af. De nieuwkomer uit Massachusetts had dan weer de daver op het lijf omdat hij het moest opnemen tegen het acteergeweld van Burton.

 

Op Broadway haalde Goulet een Tony binnen voor zijn rol van Jacques Bonnard in ‘The Happy Time’. Hij kreeg ook een Emmy voor  zijn televisiewerk (hij speelde gastrollen in ondermeer Cannon, Mission Impossible, Murder, She Wrote, Fantasy Island…). Verder was Goulet ook te zien in diverse Hollywoodfilms, waaronder Beetlejuice en The Naked Gun 21/2. Robert Goulet was ook een gevierde zanger die vooral succes oogstte met het romantische slijmbalnummer ‘If Ever I Would Leave You’. In 1962 kreeg hij een Grammy Award voor beste muzikale nieuwkomer.

 

In april 2005 nam hij de rol over van Georges, de ‘mannelijke’ wederhelft van Albin in de revival van La Cage Aux Folles. Een baanbrekende musical van Jerry Herman uit 1983. Het was natuurlijk niet de eerste keer dat de zaal rechtveerde voor een romantisch koppel dat de scène al dansend verliet in een Broadway musical. Het was wel de eerste keer dat het koppel in kwestie bestond uit twee ouder wordende mannen. En dat onder Reagan!

 

Goulet stierf op 30 oktober 2007 in Los Angeles ten gevolge van een longfibrose.

Hieronder Goulet op de uitreiking van de 59ste Tony Awards in 2005 

 

13:38 Gepost door Jean Lievens in optreden | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robert goulet, 025, la cage aux folles, 022 |  Facebook |