12-04-07

Over trends en inspiratie

Waar haalt Broadway zijn inspiratie vandaan? En vooral: wat doet de kassa rinkelen? Want net als de filmindustrie, speelt ook Broadway op veilig. En dat zie je aan de affiche.

Het opzetten van een show kost tonnen geld, en investeerders willen hun dollars dubbel en dik terug. Het grote publiek (dat steeds meer uit toeristen en minder uit New Yorkers bestaat) kiest vooral voor herkenbare shows. Dat betekent dat ze de naam eerder hebben gehoord, van een bekende film, een populaire roman of een klassiek toneelstuk. Of ze worden aangetrokken omdat de hoofdrol wordt vertolkt door een beroemde film- of tv-ster.

Een nieuwe trend is het toenemende belang van de herkenbaarheid van het merk: "Les Miz", "Phantom", "Mama Mia"… gebruiken wereldwijd hetzelfde, zwaar gepromote logo. Vaak staan de namen van de artiesten niet eens meer vermeld op de affiche. Al die shows zijn uiteraard vakkundig gemaakt en je beleeft vast een mooie theateravond, maar of ze echt in het geheugen blijven kleven, is een andere kwestie. Kies liever voor minder bekende of onconventionele shows. Als die Broadway halen, kan je er donder op zeggen dat je een onvergetelijke avond tegemoet gaat.

Niet overtuigd? Laten we eens de affiche bekijken vandaag, 11 april (alleen de musicals). 

-        “Beauty and the Beast”, “The Lion King” en “Tarzan” zijn musicalversies van de gelijknamige tekenfilms van Disney. Spektakel verzekerd en herkenbare muziek, maar die shows moeten het vooral hebben van speciale effecten, op tape gezette muziek en choreografie, minder van acteerkunst. Beetje zielloos als je het mij vraagt.

-        “Mary Poppins” is de toneeluitvoering van de film met Julie Andrews. Zelf heb ik het stuk niet gezien, een vriend wel. Hij noemde het een grote suikertaart.

-        “Grease” (bekend van de 70-ies film met John Travolta en Olivia Newton John).

-        “Les Miserables” en “Phantom of the Opera”, gebaseerd op klassiekers uit de film & litteratuur. Alleen “Phantom” gezien. Mooie muziek, maar gespeend van elke vorm van humor, dus eigenlijk niet aan mij besteed. Daarom ga ik ook niet naar “Les Miz”.

SH100992

Phantom: al meer dan twintig jaar op Broadway

-        Andere musicals die gebaseerd zijn op gelijknamige films zijn: “The Producers” (naar de film van Mel Brooks – TE MIJDEN), “The Color Purple” (naar de film van Steven Spielberg), “Legally Blonde” (naar de succesvolle komedie met Reese Witherspoon), “Hairspray” (naar de film van John Waters) en “Spamalot” (naar de film “Monty Python and the Holy Grail” – EEN AANRADER).

-        Dan heb je de revivals: “Company”, “Chicago”, “A Chorus Line” en “Rent”

-        “Mama Mia”, een compilatie van hits van Abba, verwerkt tot een verhaal, en “Jersey Boys”, gebaseerd op de muziek van de Four Seasons

-        “Wicked”: is wel een originele musical, maar ook een prequel op de beroemde musical ‘The Wizzard of Oz”.

Er zijn momenteel maar een stuk of zes nieuwe, originele musicals te bewonderen op Broadway: twee ervan zijn oorspronkelijk Off-Broadway shows: “Avenue Q” en “The 25th Annual Putnam County Spelling Bee”. Daarnaast zijn er nog “The Drowsey Chaperone”,   “Curtains”, "Spring Awakening" en “The Pirate Queen”. 

 SH101036

 

Nu ja, we moeten er ook bijzeggen dat oorspronkelijke Broadway musicals ook vaak verfilmd worden: “Annie Get Your Gun”, “Oklahoma”, “Carrousel” (50-ies), "West Side Story", “My Fair Lady”, “Camelot” (60-ies), "Cabaret", “Jesus Christ Superstar” (70-ies).

 
Daarna werd het min of meer windstil, maar in de afgelopen jaren is er duidelijk een revival, met  de verfilming van “Phantom of the Opera”, “Chicago” en “The Producers”. En binnenkort ook “Hairspray” met John Travolta, "Mama Mia" met Meryl Streep en “Sweeney Todd” met Johnny Depp.

Dat Broadway zijn mosterd vaak elders haalt, is niet nieuw. “Mame” is gebaseerd op “Auntie Mame,” een novelle van Patrick Dennis uit 1955. “My Fair Lady” is de muzikale versie van “Pygmalion” van George Bernard Show uit 1913. “Hello Dolly” was oorspronkelijk een toneelstuk van Thornton Wilders, “The Matchmaker”. “The Little Shop of Horrors” is een muzikale bewerking van de cultfilm van Roger Corman uit 1960 (met Jack Nicholson in een van zijn eerste rollen). “A Little Night Music” van Stephen Sondheim is een adaptatie van “Sommarnattens leende” (1955), een film van de Zweedse cineast Ingmar Bergman.

SH101033

De nieuwste trend op Broadway is de zogenaamde “jukebox” musical, waarbij de muziek afkomstig is van een bepaalde artiest, componist of zelfs tijdsperiode. In die categorie is “Mamma Mia” de meest succesvolle musical, maar Broadway heeft in dat genre ook dikke flops gekend zoals “Good Vibrations” met de muziek van de Beach Boys.  

 

01:34 Gepost door Jean Lievens in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: 005, trends, broadway, new york, amerika |  Facebook |

Commentaren

Hairspray Jean, waarschijnlijk een dwaze vraag maar ik las net dit stukje en vooral ivm Hairspray. Dus als ik het goed heb zal John Travolta meespelen in de filmversie van de Broadway versie van Hairspray. En deze Broadwaymusical is eigenlijk gebaseerd op de film van John Waters. Ja/Nee??

Gepost door: Steven | 13-04-07

inderdaad Ja

Gepost door: Jean | 23-04-07

tof geschreven en zeer gedetailleerd gebracht doe zo verder

Gepost door: christiane | 02-05-07

De commentaren zijn gesloten.