06-04-07

Welke show kiezen: leuke links

Manhattan telt 39 Broadway theaters, waarvan 38 in het theaterdistrict rond Times Square. In ruim de helft ervan staat een musical op het menu. Maar wat kiezen? De meeste bezoekers van New York gaan voor een opvoering die ze kennen: van de gelijknamige film (Lion King, Hairspray, The Color Purple), van naam (Mama Mia, Jersey Boys) of van faam (Phantom, Cats, les Miz)…

 

Mijn beste ervaring is echter met musicals die ik van haar noch pluimen kende, maar mij werden aangeraden of gewoon mijn nieuwsgierigheid wekten. Zo hebben we (The Koen & I) niet alleen Avenue Q en Spamalot ontdekt, maar ook Sweeney Todd en als gevolg daarvan de meeste stukken van Stephen Sondheim (op dvd dan).

 

Sweeney_Todd-resized200

Patty Lupone en Michael Cerveris in de revival van Sweeney Todd

 

Broadway op het web

 

Vooraleer je vertrekt naar New York is het goed om eerst een kijkje te nemen op een aantal websites, niet alleen om te weten wat er speelt, maar ook om beoordelingen en kritieken op te snorren. Je kunt online ook tickets kopen, maar wij ter plaatse gaan naar het box-Office van het theater. Tot nu toe al altijd uitstekende plaatsen gehad, in tegenstelling tot op voorhand bestelde kaartjes (dank u Holiday Line voor abominabele en peperdure plaatsen voor Spamalot in Londen).

 

I Love New York Theatre

Een overzichtelijke site die je bovendien in meerdere talen kunt raadplegen (hoewel ik niet meteen inzie waarom iemand die de taal niet machtig is naar een Engelstalig stuk zou gaan – hoewel, er is natuurlijk The Lion King en andere megaproducties die het vooral van spektakel moeten hebben).

 

Broadway.com

Deze website oogt een stuk drukker, maar er valt dan ook meer op te beleven: nieuwtjes, roddels en besprekingen en ook een niet te missen videorubriek.

 

Playbill.com

Playbill is ook de naam van het programma dat je gratis krijgt bij elke voorstelling (geen fooi geven). Het tijdschriftje heeft al decennialang dezelfde opmaak. De website wordt voortdurend up-to-date gebracht en barst uit zijn voegen van informatie. Erg leuke en interessante rubrieken zijn ‘Diva Talk’ en ‘The Leading Men’. Zowel voor de inhoud als voor de foto’s…

200px-Playbill

Tussen haakjes, “The Producers” mag dan een record aantal Tony’s hebben gewonnen, het is de meest teleurstellende musical die we tot nu toe hebben gezien: irritante overacting, kinderachtige humor en over-the-top cliché-uitbeelding van gays.

 

BroadwayWorld.com

Een kat vindt er niet meteen haar jongen in terug, maar je vindt er nieuws bij de vleet. Het is een goede webstek om mee te beginnen omdat je er artikels aantreft die werden gepikt van andere websites en mediabronnen over Broadway. Je kunt er ook de klok rond showtunes horen door BWW.com Radio aan te klikken.

 

TalkingBroadway.com

Beetje donkere opmaak naar mijn smaak, maar vooral interessant voor de message board ‘All That Chat’, een van de meest gelezen rubrieken in het theaterwereldje van NYC. Met de recentste nieuwtjes en weetjes, alsook de meest schokkende en ongegronde roddels. Je kunt er ook terecht voor theatertickets van mensen die de hunne doorverkopen (als ze zelf niet kunnen gaan).

 

Veel surfplezier!

21:33 Gepost door Jean Lievens in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: avenue q, spamalot, 003, stephen sondheim, broadway, new york, amerika |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.